Sunday 28 March 2010

pühapäeval, 28. märtsil 2010

Arvatakse, et esmamulje on inimeste puhul väga oluline. Kui see nii on, siis küllap on see oluline ka uute maade kohta, mida te esmakordselt külastate.

Milline on siis esmamulje Mauritiusest?
Maale pääsemiseks tuleb teil kõigepealt seista pikas järjekorras. Nimelt jõuab Air Mauritiuse lennuk ja Air France lennuk Pariisit kohale umbes 10 minutilise ajavahega, see tähendab, et ca 600 inimest seisab korraga passikontrollis. Ja kuna pabereid tuleb täita lennukis mitu, siis nende läbivaatamine võtab ühelt passikontrolli mehelt keskmiselt 5 - 7 min pere kohta. Nii et ca 30 - 50 minutit seismist täistuubitud ruumis - see on see, millega te kõigepealt kokku puutute. Varuge endale pudelis vett ja lehvik, millega õhku liigutada!

Kui olete takso või rendiauto või tranfeeribussiga oma hotelli poole teele asunud, siis kõigepealt näete te lõpmatuid suhkruroovälju. Nii nagu Eestis on põllud vilja, kartuli ja heina all, nii on siin peamiseks kultuuriks suhkruroog. Saadakse üks saak aastas, koristatakse seda vahemikus juunist novembrini, nii et hetkel võib näha kõikjal ca 2 meetri kõrgust suhkruroogu, mida ka hoolsalt kastetakse. Taamal nätete ka mägesid, kõrgeim koht ca 800 m üle merepinna.
Ja natuke aafrikapärast segadust ja korralagedust, mis puudutab kohalike majakesi ja elu - olu. Ning väga värvilisi hindu templeid. Ehk siis üks kirju - mirju seltskond elab siin koos. Pisikesele saarele, ca 90 km põhjast lõunasse ja 45 km idast läände, on elama asunud ca 1,2 miljonit eri rahvusest ja eri usku inimest. Ja vähemalt esialgse mulje põhjal elavad nad koos sõbralikult!

Täna oli meil turupäev. Nimelt toimub igal neljapäeval ja pühapäeval Quatre Bornes kohalik turg, mis on umbes selline nagu meie Kadaka turg 20 aastat tagasi ja lisaks sellele siis aafrikapärased kaubad, lõhnad, hääled, toidud...
Ma ei näinud vist ühtegi asja, mida sellelt turult osta poleks saanud! Iseküsimus kuidas 40c leitsakus üldse ellu jääda ja alles pärast seda, kuidas millegisse süveneda ja osta! Kohutavalt suur hulk inimesi, kes trügivad mööda kitsaid koridore ehk siis ostjaid ja müüjad, kes oma kangarullide otsas kõva häälega oma kaupa kiidavad, selline virrvarr paneb eestlasel pea ringi käima! Üheõnaga, enam - vähem meie maitsele sobivad suvekliedid maksavad ca 100 - 200 kr tükk, rannaplätud 70 kr paar, puuvili 1 - 2 kr tükk.
Hetkel turul saada õunad, pirnid, papaiad, guaavad. Muu on juba importkaup.
Kuna rahvast oli nii palju, aga õhku üldse mitte, siis pidin iga 10 minuti järel nina õue pistma, et natuke lämbet õhku kopsudesse tõmmata. Siit järeldus, et turul ei ole kerge käia! Vähemalt mitte Mauritiuse turul!

Teel hotelli peatusime veel ühe nö vabrikupoe ees, mida siinkandis on väga palju. Kesk - Mauritiuses asuvad suured tehased, kus õmmeldakse riideid tuntud USA ja Prantsuse kaubamärkidele. Kõige rohkem on vabrikupoode Florealis ja Curepipe's, aga ka Quatre Bornes on neid.
Vabrikupoodi sisenedes peate te teadma, et kohe võtab teile "sappa" üks müüjatest või isegi mitu (oleneb kui palju on poes teisi kliente) ja väga - väga keeruline on tulla poest ära ostuta. Kuna 5 minutiga sätitakse teie ette 20 kashmiirist tsemprit, mille kvaliteet (ka kahjuks hinnad) on siin väga kõrged. Siis 100 T- särki, kleiti, mida veel. Tingida saab nii turul kui poes, kindlasti ei tasu osta midagi sildil näidatud hinnaga. Kuigi Lonely Planet soovitab tingida 30% alghinnast, siis meil õnnestus saada allahindlust ca 20 - 25%. Umbes nii, et kui kashmiirist sall maksis 65 euri, siis meie otsime 50 euriga ja kui 3 särki maksid kokku 100 eur'i, siis meie ostsime need 75 euroga.

Eelkõige saab siit hankida ilusaid kashmiirist tsempreid, salle, indiapäraseid voodikatteid ja laualinu, branditooteid (turult koopiaid) ja vabrikupoest originaale - särke, dresse, aga ka kotte ja kingi. Rääkimata suveniiridest.

Homme on mul tööpäev, st lähen tutvuma kohalike hotellidega, et neid siis juba edaspidi eesti inimestele pakkuda ja tutvustada. Ja eestlastele Mauritius meeldib, meid on siin hetkel palju ja usun, et ka tulevikus.

No comments:

Post a Comment